Mektige Merkelapper: slik påvirker tankene dine følelser

Ord og «merkelapper» vi bruker i vår indre dialog (ting vi sier til oss selv inni oss) har stor påvirkning på våre følelser. Hva vi sier til oss selv gjennom dagen former hvordan vi føler oss. Ved å bli bevisst på denne indre dialogen, kan vi begynne å endre den til å fremme mer positive følelser.

Noen eksempler

La meg forklare ved hjelp av noen eksempler.

Skilsmisse

Så mange som 37,1 % av ekteskap i Norge ender i skilsmisse jf ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Det vil si at nesten 4 av 10 vil på et tidspunkt i livet oppleve en skilsmisse, som direkte involvert par. Dette kan være en svært tung opplevelse, spesielt hvis man ikke er parten som tar initiativ til bruddet. Man kan føle seg forlatt. Hvis det er barn involvert gjør det ting ytterligere komplisert, fordi man da må fortsette å ha en relasjon og samarbeide om barna.

Det er naturlig å føle seg trist og overveldet i en slik situasjon. Kanskje føler du en dyp sorg over tapet av forholdet og det livet dere delte, at livet ikke ble som du hadde tenkt, og kanskje føler du et tap av verdi i livet. Sinne eller sjalusi kan også oppstå, rettet mot eks-partneren eller deg selv, for ting som gikk galt eller ikke ble gjort annerledes. Mange kan også kjenne på frykt, hvor du bekymrer deg for fremtiden, økonomisk usikkerhet og redselen for å være alene. Samtidig kan det være et element av lettelse, spesielt hvis ekteskapet var preget av konflikter og misnøye. Men denne lettelsen kan raskt vike for en følelse av skam og mislykkethet over at ekteskapet ikke varte.

For mange er disse følelsene en forbigående del av helingsprosessen. Men for noen kan tankene de har etter skilsmissen utvikle seg til tanker som «jeg er mislykket» eller «jeg klarer meg ikke alene». Disse tankene kan forsterke følelsen av depresjon og gjøre det vanskeligere å komme videre.

Tap av en forelder

For de fleste av oss vil vi på et tidspunkt i livet oppleve å miste våre foreldre. Dette er en naturlig del av livet, men det kan være svært tungt, spesielt hvis vi var nær dem. Det er naturlig å føle seg trist. For mange er denne tristheten en forbigående følelse, en del av helingsprosessen. Men for noen kan tankene de har etter tapet utvikle seg til tanker som «jeg er deprimert» eller «jeg klarer meg ikke bra». Disse tankene kan forsterke følelsen av depresjon og gjøre det vanskeligere å komme videre.

Ikke klare å gå ned i vekt etter å ha født et barn

Det er normalt for kvinner å oppleve en vektøkning under graviditeten. Noen kvinner ser den ekstra vekten som en midlertidig tilstand og jobber mot å komme tilbake til sin opprinnelige vekt. De ser ikke seg selv som litt overvektig. Andre kvinner kan begynne å tenke tanker som «jeg er overvektig» eller «jeg kommer aldri til å gå ned i vekt». Disse negative tankene kan gjøre det vanskeligere å motivere seg til en sunn livsstil. Slike tanker kan for mange bli en selvoppfyllende profeti ved at vi begynner å ta valg ut i fra at man er en «overvektig person», som at «det spiller ingen rolle om jeg spiser godteri hver dag, jeg kommer aldri til å gå ned i vekt likevel». Det vil gjøre det vanskelig å nå vekten de hadde før fødselen.

Vær bevisst egne tanker: slik kommer du raskt tilbake til normalen

Når vi møter utfordringer, er det viktig å være bevisst på våre tanker. Spørsmålet vi stiller oss selv og merkelappene vi gir oss selv vil påvirke hvordan vi håndterer motgang.

Ved å identifisere og endre negative tanker, kan vi raskt komme tilbake til en mer positiv sinnsstemning. For eksempel, istedenfor å tenke «jeg er mislykket» når vi møter motgang, kan vi tenke «jeg opplever en utfordring, men jeg kan overvinne den». Hvis du ikke vet hvordan du skal overvinne den er det naturlig å begynne å lete etter mulige løsninger, kanskje snakker du med en venn eller familie, kanskje googler du det og leser hvordan man kan overvinne utfordringen du står i. Kanskje søker du råd hos legen eller annen profesjonell. Dette vil hjelpe deg, gjennom å finne måter å takle det på, måter å tenke på som støtter opp under målet ditt. Du vil da kunne bli «din egen lykkes smed».

Faglig perspektiv: en psykologs perspektiv

Dr Puff, som er klinisk psykolog i USA møter ofte folk i sin praksis som har stemplet seg selv som en «mislykket person», som en «deprimert eller angstfull person». Det første han da lærer dem er at vi er ikke våre følelser, men følelser er noe vi opplever som er forbigående.

Hvis vi stempler oss selv, begynner vi å oppføre oss deretter. Sannheten om følelser er at de kommer og går, for at en følelse skal bli værende må vi fore den. Når vi stempler oss selv som «mislykket» eller «deprimert», begynner vi å oppføre oss deretter. Følelser trenger næring for å bli værende, og denne næringen kommer fra våre tanker.

Praktiske tips

Gi næring til de riktige følelsene: slik vil positiviteten gro! Sannheten er at tanker har en enorm innvirkning på våre følelser. Du kan trene deg til å fokusere på det som gir glede, og velge hvilke tanker du gir plass til i livet ditt. Ved å skifte fokus fra negative til positive tanker, kan du oppleve mer lykke, selv under de samme omstendighetene.

Noen konkrete tips: 

  • Identifisere hva du ønsker å oppnå eller endre, så du kan sette deg mål å jobbe mot.
  • Identifiser negative tanker, og stopp dem. Erstatt dem med noen positive tanker. Jobb med å finne ut hvordan du kan se den samme situasjonen på en annen måte.
  • Lag nye vaner og tankemønster. Det er ikke lett å endre tankemønster og vaner, men det er mulig. Det tar i gjennomsnitt faktisk 66 dager for å danne en ny vane og få den til å vare, viser studier som ble utført av forskere ved University College London.
  • Vit at følelser er forbigående. Når du opplever en negativ følelse, husk på at den er forbigående. Det er noe vi opplever nå, som går forbi. Vit at hvis du ikke gir negative tanker næring så forsvinner de.
  • Du kan motvirke og endre egne følelser. Når du opplever negative følelser som (f.eks. følelse av depresjon), frigjør kroppen din stresshormoner og påvirker balansen av humørregulerende kjemikalier i hjernen. Dette kan føre til en følelse av tristhet og håpløshet. Men du kan motvirke dette ved å aktivere kroppen din på en positiv måte, for eksempel ved å gå tur, høre på glad musikk og danse litt, eller vaske huset mens du hører glad musikk osv. Dette kan bidra til å frigjøre endorfiner og serotonin, som er naturlige humørforbedrere, og dermed bidra til å snu den negative følelsen til en mer positiv en.
  • Praktiser psykisk ABC
    • A - AKTIVITET: Gjør noe aktivt!
    • B - SAMHOLD - Gjør noe sammen!
    • C- MENING - Gjør noe meningsfullt!

Konklusjon

Ved å forstå og kontrollere våre tanker, kan vi i stor grad påvirke hvordan vi føler oss. Lykke er ikke nødvendigvis noe man er født med, men noe man kan velge ved å være bevisst på og styre sine tanker. Ved å gi plass til positive tanker og utfordre negative merkelapper, kan du bli din egen lykkes smed.

Referanse:

 

Artikkelen er skrevet I samarbeid med KI, og episoden «this too shall pass» er brukt fritt for å forklare hvordan man kan velge lykke gjennom å endre hvordan vi tenker.